Heb jij dat ook? Een schuldgevoel vlak na een grote aankoop. Kijk, het is natuurlijk niet altijd zo. Die schoenen had je echt nodig. En toen het oude koffiezetapparaat het begaf was het toch wel tijd voor een écht espressoapparaat. Maar heb je dat jurkje in het zwart, rood én grijs nodig? En is winkelen nou echt het medicijn tegen liefdesverdriet of nog erger, verveling?

Wij – de organisatie van UWH – hebben het er natuurlijk wel eens over gehad. Consumeren is verslavend, maar ergens klopt er iets niet. We consuméren maar. Maar wat willen we eigenlijk?

Arme kindjes, onschuldige dode dieren, een verstoord ecologisch systeem, een uitpuilende kledingkast. Er zijn genoeg egoïstische en altruïstische motieven om niet meer te shoppen. Maar wees eerlijk, het lukt gewoon niet! Daarom zijn we organiseren wij dit kleding en sieraden ruilfeest.

Want dat van-ruilen-komt-huilen is helemaal niks waar! Ruilen is echt supergoed voor je sociale contacten, voor je portemonnee en voor het milieu. Beter nog dan tweedehands in de winkel. Want de kleding die jij in de Leger des Heils bak gooit is best wel belastend. Soms wordt kleding van een kledinginzamelaar eerst naar Afrika gevlogen, daar wordt de kleding geselecteerd. Een gedeelte gaat terug naar Nederland, warme kleding naar het oostblok en een andere categorie wordt ter plekke verkocht.

Lees verder:

https://ecogoodies.nl/categorie/duurzame-mode/fairtrade-kleding/
https://www.volkskrant.nl/mode-en-mooi/stoppen-met-ultragoedkope-kleding-vijf-lessen-over-verantwoord-mode-kopen~a4506632/